Nieuws

Nieuws

Impliciet ontslag

Impliciet ontslag inroepen is iets waar veel risico en onzekerheid aan verbonden is. We leggen hier uit wat u precies moet weten over het impliciet ontslag, wat het is en welk risico erbij komt spelen.

Wat is het?

Om impliciet ontslag in te roepen moet er worden voldaan aan twee voorwaarden:

  • Belangrijke eenzijdige wijziging van een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst.
  • Wanprestatie met de bedoeling de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Deze wanprestatie moet gepaard gaan met, of blijk geeft van, de wil een einde aan de arbeidsovereenkomst te maken.

Zo worden de functie, het loon, de arbeidsregeling en de plaats van tewerkstelling als essentiële bestanddelen van de arbeidsovereenkomst aanzien. Echter zijn hier geen objectieve meetstaven die gehanteerd kunnen worden en zal het telkens afhankelijk zijn van de situatie. Hier lag dus ook het risico bij de inroeping van het impliciet ontslag. Zo kan de eenzijdige wijziging niet belangrijk genoeg zijn of kan het zijn dat de wil om te verbreken niet aanwezig is.

Arrest van het Hof van Cassatie 19 december 2022

In een arrest van het Hof van Cassatie wordt de eerste stap gezet in de objectivering van de ontslagwil. Wie ten onrechte impliciet ontslag inroept, maakt nu zelf een einde aan de arbeidsovereenkomst.

een vrouw die een doos aan het maken is met documenten
Gepubliceerd op: 15 juni 2023

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel