Nieuws

Nieuws

Jobstudent en kinderbijslag

De kinderbijslag wordt geregeld per gewest. Voor de drie regio’s geldt dat het recht onvoorwaardelijk blijft tot de leeftijd van 18 jaar. Vanaf 18 jarige leeftijd zijn er bijkomende voorwaarden. Het zijn de regels van het gewest waarin de jobstudent woont, die tellen.

Vlaanderen

Elke jobstudent krijgt 475 werkuren per jaar. In Vlaanderen wordt het Groeipakket behouden als de jobstudent ten hoogste 475 uur per jaar werkt met een studentenovereenkomst (met solidariteitsbijdragen RSZ). Daarnaast mag de student nog 80 uur per maand gewone arbeid verrichten met de normale RSZ-bijdragen. Ga je over deze grens, dan ben je voor die maand het recht op kinderbijslag kwijt. Dit wordt maand per maand bekeken.

Hoeveel je precies verdient speelt geen rol. Er is geen inkomensnorm voor het Groeipakket.

Extra studentenuren kwartaal 1-2022 omwille van corona

In het eerste kwartaal van 2022 mag de jobstudent 45 uren extra werken, deze tellen niet mee voor de berekening van de 475 urennorm. Dat betekent dat een jobstudent voor 2022 tot 520 uur mag werken als jobstudent met een studentenovereenkomst.

Hoe oud moet je zijn om te kunnen werken als jobstudent? Vanaf 16 jaar kan je aan de slag als jobstudent. Dit kan ook als je 15 jaar oud bent én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd.

Wat als je afstudeert? Als je afstudeert in juni kun je nog een studentenwerk doen in de zomervakantie. Als je in juni je diploma behaalt, aanvaardt de RSZ dat je nog tot 30 september van dat jaar werkt als jobstudent met verminderde RSZ-bijdragen.

Jobstudent en kinderbijslag
Gepubliceerd op: 23 april 2022

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel