Nieuws

Nieuws

Mondmasker ter beschikking stellen of terugbetalen?

U moet mondmaskers ter beschikking stellen van uw personeel indien de regel van anderhalve meter niet kan gerespecteerd worden en er geen telewerk mogelijk is. U moet instaan voor het verstrekken en schoonmaken van de mondmaskers. De maatregelen betreffende het welzijn van werknemers mag geen financiële lasten voor de werknemers met zich meebrengen.

Er is geen RSZ verschuldigd op de terbeschikkingstelling van mondmaskers indien:

– het aantal maskers in verhouding staat tot het aantal dat de werknemer moet gebruiken tijdens de arbeidsuren en voor de woon-werkverplaatsing of beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer;

– de mondmaskers worden toegekend in natura.

Ook de fiscus aanvaardt dat er geen belastingen moeten betaald worden wanneer u mondmaskers ter beschikking stelt aan uw werknemers, indien aan bovenstaande voorwaarden voldaan is.

Terugbetaling van de mondmaskers aan de werknemer?

Het is niet de bedoeling dat de werknemer zijn mondmaskers zelf aankoopt. Het is niet aan te raden om in te gaan op een terugbetaling van de gemaakte kosten.

De RSZ beschouwt een tussenkomst in de kost van mondmaskers als gewoon loon. Bijgevolg zijn er RSZ-bijdragen op verschuldigd. De fiscus volgt de mening van de RSZ.

Uitzondering: wanneer de werknemer niet naar de werkplaats kan gaan om de producten in ontvangst te nemen. Bijvoorbeeld bij tewerkstelling in het buitenland. In deze situatie wordt de terugbetaling op basis van bewijsstukken aanvaard.

Tussenkomen in de kosten om mondmaskers te wassen?

U mag tussenkomen in de werkelijke kosten voor het onderhoud van het stoffen mondmasker. Echter is de RSZ van mening dat de kost voor het wassen van mondmaskers te verwaarlozen is. Als u een RSZ-vrije vergoeding wil toekennen heeft u twee mogelijkheden:

  1. een forfait van 0,20€ per week (dit is volgens de RSZ een aanvaardbaar forfait);
  2. de realiteit en de hoogte van de kost aantonen

Ook hier volgt de fiscus de RSZ.

man achter zijn computer met mondmasker op
Gepubliceerd op: 17 november 2020

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel