Nieuws

Nieuws

Recht op klein verlet voor het communifeest van je kind?

De tijd van het jaar is weer aangebroken; de communies, lentefeesten en feesten van de vrijzinnige jeugd. Ongetwijfeld zal je dan ook de vraag krijgen van medewerkers of ze recht hebben op klein verlet of niet.

Het antwoord hangt namelijk af van welk feest juist sprake is. Zo hebben werknemers géén recht op klein verlet bij de viering van de eerste communie of het lentefeest.

Bij de plechtige communie en het feest van de vrijzinnige jeugd wordt er wél recht op klein verlet gegeven, dit voor één dag met behoud van het loon. Dit klein verlet is van toepassing voor een eigen kind, als voor het kind van de echtgenoot/echtgenote of wettelijk samenwonende partner.

Opname klein verlet

Als uw medewerkers klein verlet willen opnemen dan moeten ze hier voorafgaand en zo snel mogelijk een verwittiging van geven. U mag dit klein verlet niet weigeren of verhinderen, maar u mag hier wel een bewijsstuk van vragen.

De opname van het klein verlet gebeurt normaliter voor de dag waarop het feest zelf plaatsvindt. Anders geldt de regel dat het de dag uitsluitend voor of na het feest wordt opgenomen.

Bijvoorbeeld:

  • Valt het feest bijvoorbeeld op een zondag? Dan treedt het klein verlet in op maandag, de arbeidsdag na het (communie)feest.
  • Valt het feest bijvoorbeeld op een zondag, maar de (deeltijdse) werknemer werkt enkel op woensdag en vrijdag? Dan heeft deze geen recht op klein verlet.

Dit is slechts de minimumregel, er zijn uiteraard sectorale afwijkingen mogelijk. Deze worden opgenomen in de cao’s van uw sector of in de individuele arbeidsovereenkomsten, waarin gunstigere regelingen kunnen worden opgenomen.

een lachend kindje met ballonen
Gepubliceerd op: 25 april 2023

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel