Nieuws

Nieuws

Strengere controle op telewerk

De coronacijfers stagneren en er werd eerder al een verband gelegd met de toegenomen mobiliteit op de wegen. Het risico op een derde coronagolf is reëel.

In het kader van de gedeeltelijke lockdown, werd telewerk opnieuw verplicht. Deze verplichting geldt niet wanneer telewerk onmogelijk is:

– door de aard van de functie; of

– omwille van de continuïteit van de onderneming, activiteit of dienstverlening.

De werkgever moet aan elke werknemer die niet kan telewerken een attest bezorgen dat de noodzaak van aanwezigheid op de werkplaats bevestigt.

Is het telewerk niet mogelijk, moet de werkgever de regels m.b.t. social distancing (1,5m afstand tussen elke werknemer) maximaal garanderen.

Tussen 23 maart en 4 december 2020 controleerde de arbeidsinspectie reeds 20.433 bedrijven. De minister van Economie kondigde aan dat het aantal controles in ondernemingen op naleving van telewerk zullen verhogen.

Ook de directeur bij de federale Arbeidsinspectie bevestigde dat er wordt ingezet op de naleving van de coronamaatregelen op de werkvloer. De inspecties zullen gedifferentieerd worden in functie van waar de meeste problemen gezien worden. Dat zijn onder meer de bouwsector en de dienstensector. De sancties gaan van een eenvoudige waarschuwing over een PV tot het stilleggen van de onderneming als er ernstig gevaar is voor de volksgezondheid. De bedrijven worden ook opgevolgd en kondigen inspecties niet aan.

Stelt een sociaal inspecteur een inbreuk vast op het verplicht telewerk, dan wacht de werkgever een sanctie van niveau 2. Dit wil zeggen:

– een administratieve geldboete van 200€ tot 2.000€;

– een strafrechtelijke geldboete van 400€ tot 4.000€

te vermenigvuldigen met het aantal werknemers voor wie men de inbreuk vaststelt.

Samen met andere inspectiediensten zijn er nu meer dan duizend inspecteurs op de baan die prioriteit geven aan de corona-inspecties.

Een gewaarschuwd werkgever…

iemand die vakjes aanvingt
Gepubliceerd op: 15 december 2020

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel