Nieuws

Nieuws

Verbod TikTok op bedrijfstoestellen

Wat begon in de Verenigde Staten is uiteindelijk snel overgewaaid naar Europa, waar overheidsdiensten de sociale media-app TikTok aan het verbieden zijn op bedrijfstoestellen. Bedrijfstoestellen zijn door u als werkgever aangeboden aan werknemers, zoals een bedrijfstelefoon- of laptop voor professioneel gebruik.

Waarom juist?

Door een nieuwe Chinese wetgeving zou het voor Chinese veiligheidsdiensten mogelijk maken om informatie die TikTok verzamelt in te kijken. Het Chinese bedrijf die TikTok lanceerde, ByteDance, zou zo dus gevoelige informatie kunnen doorspelen aan de Chinese Overheid.

Zo heeft naast Canada, de VS, de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad ook de Vlaamse en federale Overheid een verbod opgelegd om TikTok te verbieden op professionele toestellen (toestellen die door de werkgever zijn aangeboden).

Kan dit zomaar?

Als de toestellen door u ter beschikking zijn gesteld, kan u ook restricties leggen op het gebruik ervan. Zo kan u bepaalde (social media) apps zoals TikTok verbieden op bedrijfstelefoons maar ook bepaalde sites blokkeren (of beperken tot enkel pauzes) op bedrijfslaptops. Aangezien u de eigenaar bent van deze toestellen, mag en kan u ook controles uitvoeren of de regels nageleefd worden die zijn opgelegd.

Moet dit contractueel worden vastgesteld?

Het is wel aan te raden om hiervan een policy te voorzien, waardoor beslissingen hierrond voorzien zijn in een rechtsbron. Deze policy kan eenzijdig opgelegd worden.

Wat met een private telefoon waar bedrijfsinformatie?

Als het gaat om een private telefoon/laptop/… kan je echter geen verplichtingen maken over applicaties zoals TikTok, zelfs als hij/zij toegang heeft tot bedrijfsinformatie met deze telefoon/laptop/….

een gsm met tik tok op
Gepubliceerd op: 25 mei 2023

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel