Nieuws

Nieuws

Wat als mijn werknemer corona heeft?

De coronacrisis lijkt al wel even achter de rug, maar toch kunnen er bij jouw werknemers vandaag de dag nog coronabesmettingen voorvallen. Wat zijn de regels hier nu rond? We leggen het hier uit.

Hoewel de regels omtrent corona niet meer zo strikt zijn, moet de werknemer die positief testte op een PCR-, antigeen- of zelftest verplicht in isolatie. Bij een zelftest moet deze wél niet meer bevestigd worden door een PCR-test. Heeft de werknemer enkel symptomen? Dan gaat deze in quarantaine.

Isolatie en quarantaine: wat is het verschil?

Bij isolatie blijft u thuis als u ziek bent én positief testte op het coronavirus. Deze isolatie duurt minstens zeven dagen, te tellen vanaf het begin van de symptomen. De isolatie wordt opgeheven nadat u drie dagen geen koorts meer heeft gehad en de symptomen zijn verbeterd. Na de isolatie neemt u nog drie dagen extra maatregelen zoals het dragen van een mondmasker, en beperkt u het aantal contacten tot een minimum.

Bij quarantaine gaat u zich preventief afzonderen om contact te vermijden en zo mogelijke verspreiding te voorkomen, zonder dat hier een positieve test voor is afgelegd. De quarantaine zal bij een negatieve test ook meteen worden opgeheven.

Verschillende situaties:

  1. Als een werknemer ziek is, en hier tijdig een attest van arbeidsongeschiktheid van bezorgd aan de werkgever, spreekt het voor zich dat deze thuis blijft en hiervoor gewaarborgd loon voor uitbetaald krijgt.
  2. Als de werknemer besmet is met het coronavirus en arbeidsgeschikt is, dan hangt het van de mogelijkheid tot telewerken af:
  • Is deze mogelijkheid er wél, dan zal de werknemer in isolatie moeten vanwege de besmetting maar kan zo van thuis uit werken en zal het loon gewoon worden betaald.
  • Is deze mogelijkheid er niet, kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden aangevraagd.

Werkloosheid wegens overmacht kan enkel aangevraagd worden als aan volgende voorwaarden voldaan wordt:

  • De weknemer is arbeidsgeschikt. Deze is dus niet ziek en kan gewoon werken.
  • De werknemer kan géén telewerk verrichten.
  • De isolatie wordt gestaafd met een attest, dat kan worden aangevraagd via volgende link

De aanvraagprocedure betreffende tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gebeurt via de website van de RVA.

een man met een geel pak aan en een gasmasker
Gepubliceerd op: 11 mei 2023

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel