Nieuws

Nieuws

Werknemer valt in slaap. Dringende reden?

Het arbeidshof besliste dat een werknemer die in slaap was gevallen rechtmatig werd ontslagen omwille van dringende reden. Het betrof een werknemer binnen een bewakingsfirma die ’s nachts een winkel bewaakte. De werknemer had een soort bed gemaakt van houtblokken waarop hij in slaap was gevallen. Het bed en de slapende bewaker waren door de vitrine van de winkel zichtbaar.

Volgens het arbeidshof maakte het een fout uit om tijdens de werkuren op het werk in slaap te vallen, gezien de specifieke bewakingstaak die de werknemer had en het feit dat, omdat het een winkel met etalage is, iedereen deze werknemer kon zien slapen.

Wat is een ontslag om dringende reden? Onmiddellijk een einde maken aan de arbeidsovereenkomst zonder opzeggingstermijn of opzeggingsvergoeding. Het gaat om elke fout die het voortzetten van elke professionele samenwerking tussen werknemer en werkgever definitief en onmiddellijk onmogelijk maakt.

Wat is een beroepsfout? Dit zijn fouten die verband houden met het beroep. De rechtspraak is meestal wel streng. De fout op zich volstaat meestal niet, er moet sprake zijn van kwaad opzet of bewuste nalatigheid of nonchalance. De schending van de goede reputatie van de werkgever kan hierbij ook een rol spelen.

U bent verplicht om de werknemer de redenen voor dit ontslag te laten weten. Die redenen moeten voldoende nauwkeurig weergegeven worden in een aangetekende brief. Is de kennisgeving niet voldoende nauwkeurig, dan kan het zijn dat het ontslag omwille van dringende reden niet aanvaard wordt. Het is dus van belang datum en plaats, exacte omschrijving, datum waarop u kennis kreeg van de feiten enzovoort te vermelden in de kennisgeving.

Slapen op het werk
Gepubliceerd op: 23 april 2022

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel