Nieuws

Nieuws

Zelfstandige in quarantaine: overbruggingsrecht

Het overbruggingsrecht is een financiële uitkering die je kan bekomen via jouw sociaal verzekeringsfonds. Het sociaal verzekeringsfonds is de instantie waar je als zelfstandige je sociale bijdragen aan betaalt bijvoorbeeld Xerius, Liantis, Acerta enzovoort.

Vanaf september 2020 kan je als zelfstandige een overbruggingsrecht aanvragen bij volgende situaties:

  1. In quarantaine zitten en daardoor jouw zelfstandige activiteit gedurende minstens zeven opeenvolgende dagen daadwerkelijk en volledig moeten onderbreken;
  2. Instaan voor de zorg van jouw kind(eren) doordat de klas in quarantaine moet of door sluiting van de school of kinderopvang.

Quarantaine

De zelfstandige in quarantaine moet daardoor de zelfstandige activiteit gedurende minstens zeven opeenvolgende dagen onderbreken. Indien de activiteit thuis kan verdergezet worden, kom je niet in aanmerking voor deze uitkering.

Je vraagt deze uitkering aan bij jouw sociaal verzekeringsfonds samen met het quarantaine-attest. Dit attest mag op eigen naam staan, of op naam van een persoon die op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Opvang kinderen

Door de zorg van de kinderen moet de zelfstandige activiteit gedurende minstens zeven opeenvolgende dagen onderbroken zijn. Dit is ten gevolge de klas die in quarantaine moet of de sluiting van de school of kinderopvang.

Het gaat om kinderen van hoogstens 12 jaar oud. Is het kind ouder, dan moet er een specifieke motivering gegeven worden waarom je moet instaan voor de zorg voor het kind.

Bij de aanvraag via het sociaal verzekeringsfonds moet je ook bewijsstukken aanleveren: de beslissing van de directie van de school of een beslissing van de kinderopvang.

Voor verdere vragen omtrent deze maatregelen, kan je best contact opnemen met jouw sociaal verzekeringsfonds.

een vrouw met haar baby
Gepubliceerd op: 15 oktober 2020

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Berekening loonbrieven

Berekening loonbrieven

Opstartbegeleiding werkgever

Opstartbegeleiding werkgever

Sociaal juridisch advies

Sociaal juridisch advies

Contact

Algemene gegevens

E-mail: info@assistenza.be
Tel: 03 369 76 36

BE0761.496.718.

Kwikaard 86
2980 Zoersel